Studenti na seminaru „Jačanje kapaciteta studentskih predstavnika“ (Zlatibor 2017.)

 

Predstavnici Studentskog parlamenta Visoke tehničke škole strukovnih studija Beograd, prisustvovali su trodnevnom seminaru pod nazivom „Jačanje kapaciteta studentskih predstavnika“ koji se održao od 12. do 15. decembra 2017. godine na Zlatiboru.

Cilj ovog tradicionalnog i edukativnog seminara bio je predstaviti učesnicima širok spektar veština i edukovati ih za rad kako u organima svojih ustanova tako i na globalnom nivou, kao i međusobno povezivanje i razmena iskustava i ideja. Po prvi put, pored studenata iz Srbije, prisustvovali su i studenti i gosti iz regiona.

Gosti seminara bili su: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta, Nacionalni savet za visoko obrazovanje, Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta, predstavnici parlamenta i studentski predstavnici svih Visokih škola strukovnih studija iz Srbije i mnogi drugi.

U utorak 12.12.2017. godine, održana je uvodna konferencija, gde su organizatori kroz prezentaciju najavljivali o čemu će se govoriti na seminaru, a nakon toga je usledilo organizovano druženje i upoznavanje sa učesnicima.

U sredu 13.12.2017. godine, održano je predavanje na temu zakon o NOK-u, nakon toga odvijala se otvorena diskusija sa predsavnicima SKASSS-a i ministarstava na temu zakona o Visokom obrazovanju, gde su studenti imali prilike da čuju značajne podatke koje se tiču prava i obaveza studenata strukovnih studija. Nakon toga, održana su predavanja o tome koliko je motivacija važna da bi u nečemu uspeli i ostvarili uspeh. Diskutovalo se o uspehu i neuspehu, kako ih prihvatiti i na koji način pokušati opet. U sklopu ovih diskusija održana su i predavanja na temu veština komunikacije i javnih nastupa.

U četvrtak 14.12.2017. godine, predavanje je bilo na temu finansijskog plana i pisanja projekata, kako i na koji način ih realizovati. Takođe, veoma značajno za studente, realizovano je predavanje na temu pravilnog pisanja cv-a, motivacionog i propratnog pisma, kao i predavanje na temu realizacija stručnih praksa, potencijalnih problema i koliko su one značajne za profesiju studenata i dalji rad. Studenti su na seminaru imali priliku da čuju i o potrebama tržišta rada za obrazovnim kadrom, što je bila tema jedne od radionica u okviru Erasmus+ projekta.

U petak 15.12.2017. godine, se održala svečana ceremonija zatvaranja seminara i podeljene su zahvalnice za uspešno učestvovanje u trodnevnom radu na seminaru, govoreno je i o budućim radnim projektima SKASSS-a u 2018. godini o kojima će se znati više u najkraćem roku, svim prisutnim su poželeli srećne praznike i puno želje u daljem uspešnom radu u vođenju studentskih parlamenata.

Studetski parlament VTŠ